Dżem z kiwi i bananów

Bardzo szybki do przygotowania dżem z kiwi i bananów. Substancją żelującą jest agar. Pokrojone owoce gotuje się z cukrem i agarem przez 15 minut i już dżem prawie gotowy. Wystarczy poczekać, aż ostygnie i stężeje.
Składniki:
- 350g kiwi (waga bez skórki)
- 150g bananów (waga bez skórki)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200g cukru
- 1 płaska łyżeczka Agar- agar
Sposób przygotowania:
- Banany i kiwi pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i agar. Gotować na niedużym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dżem przelać do 2 słoiczków, każdy po 250ml. Zakręcić i postawić na 10 minut na zakrętce.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.