Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Szybkie lody na słodzonym mleku skondensowanym przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Lody zrobiłam o smaku porzeczkowym. Są nie za słodkie, a w smaku przypominają trochę lody jogurtowe. Kwaśne porzeczki w połączeniu ze słodkim mlekiem skondensowanym i śmietaną mają według mnie odpowiednią słodycz i nie wymagają dosładzania (chyba, że ktoś woli słodsze lody).
Składniki:
- 300g porzeczek czerwonych
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
- 500g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Zmiksować blenderem na puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Dodać mleko skondensowane słodzone i dokładnie wymieszać.
- Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego z porzeczkami i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Masę przykryć z góry folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na ok. 20 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.