Gofry proste


Prosty przepis na domowe gofry. Gofry są łatwe i szybkie do przygotowania. Należy wymieszać tylko wszystkie składniki, bez oddzielania jajek, czy topienia tłuszczu.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 70g cukru
- 100g miękkiego masła
- 2 jajka
- 500ml letniego mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- trochę masła do smarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masę. Ciasto pozostawić na chwilę (ok. 15 minut), aby odpoczęło.
- Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
- Do gofrów pasuje dowolny słodki dodatek np. bita śmietana, cukier puder, dżem, sos waniliowy, mus jabłkowy lub świeże owoce.
Uwaga:
- Gofry nie są mocno chrupiące.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 11 gofrów w kształcie serc |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.