Domowy budyń czekoladowy

Domowy budyń o smaku czekoladowym. Pyszny, prosty, naturalny i z czekoladą. W smaku budyń jest umiarkowanie czekoladowy.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 ml mleka
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać drobno.
  2. 1,5 szklanki (375 ml) mleka zagotować.
  3. W tym czasie wymieszać pozostałe mleko dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem i skrobią ziemniaczaną.
  4. Do gotującego się mleka dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać wymieszane mleko z żółtkami, cukrem i skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  5. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.

Wariant Thermomix

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 g mleka
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 10s./ obr. 8.
  2. Dodać mleko, żółtka, cukier i skrobię i ugotować budyń 7 minut/100°C/ obr.3.
  3. Gotowy budyń przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń czekoladowy