Crumble z morelami


Słodkie morele zapiekane pod chrupiącą, owsiano- orzechową kruszonką. Prosty przepis na szybki, letni deser. Najsmaczniejszy na ciepło. Można podać go z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500 g dojrzałych moreli
- 50 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 100 g płatków owsianych* (najlepiej drobnych, górskich)
- 60 g cukru
- 75 g miękkiego masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć morele.
- Do miski wsypać zmielone orzechy, płatki owsiane, cukier i szczyptę soli. Dodać miękkie masło i zagnieść ręką. Kruszonkę wyłożyć na morele.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut, aż kruszonka się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Uwaga:
*W wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.