Czekoladowe ozdoby ze szprycy


Czekoladowe ozdoby do ciast, deserów lub babeczek. Są bardzo łatwe do przygotowania, a jakże upiększą nasze wypieki. Można przygotować wyszukane wzory lub zrobić po prostu esy- floresy. Wszystko w zależności od potrzeb i zdolności manualnych ;).
Nie musicie posiadać specjalnych przyrządów to przygotowania takich ozdób. Można użyć tylki z małym, okrągłym otworem, a w przypadku jej braku wystarczy wziąć woreczek do mrożenia.
Składniki:
- czekolada lub kuwertura (gorzka, biała lub mleczna)
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
- tylka z okrągłym, małym otworem (opcjonalnie)
- jednorazowy rękaw cukierniczy lub woreczek do mrożenia
Sposób przygotowania:
- Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub utemperować). Więcej o roztapianiu czekolady i temperowaniu znajdziecie tutaj: "Roztapianie czekolady/ temperowanie kuwertury".
- Roztopioną czekoladę przełożyć albo do rękawa cukierniczego z tylką o małym, okrągłym otworze albo po prostu do woreczka do mrożenia. W woreczku do mrożenia odciąć jeden róg, robiąc malutką dziurkę.
- Wyciskać na papier do pieczenia dowolne wzory według uznania. Można pod papier podłożyć gotowy, wcześniej przygotowany szablon, jeśli ułatwi on dekorowanie.
- Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.
- Gotowe ozdoby ściągnąć ostrożnie z papieru i udekorować nimi wypiek.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
z 50 g czekolady ok. 25 ozdób jak na 1 zdjęciu (o wysokości ok. 4cm) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.