Dyniowe bułeczki cynamonowe

Cynamonowe ślimaczki na cieście drożdżowym z dodatkiem dyni. Dzięki dyni ciasto ma piękny, żółto- pomarańczowy kolor, jest delikatne, puszyste, a drożdżówki nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 60 g masła
  • 150 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)

Nadzienie:

  • 50 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). Cukier wymieszać z cynamonem.
  4. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
  5. Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 16 części (każda po ok. 2,5 – 3 cm).
  6. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.

2

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut.
  4. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.

Uwaga:

  • Ciasto jest klejące. Blat i wałek należy dobrze podsypać mąką. Im ciasto będzie luźniejsze, tym bułeczki delikatniejsze.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Dyniowe bułeczki cynamonowe Dyniowe bułeczki cynamonowe Dyniowe bułeczki cynamonowe