Dyniowe bułeczki cynamonowe


Cynamonowe ślimaczki na cieście drożdżowym z dodatkiem dyni. Dzięki dyni ciasto ma piękny, żółto- pomarańczowy kolor, jest delikatne, puszyste, a drożdżówki nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka (rozmiar M)
- 60 g masła
- 150 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)
Nadzienie:
- 50 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- ok. 2 łyżek wrzątku
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). Cukier wymieszać z cynamonem.
- Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
- Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 16 części (każda po ok. 2,5 – 3 cm).
- Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut.
- Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.
Uwaga:
- Ciasto jest klejące. Blat i wałek należy dobrze podsypać mąką. Im ciasto będzie luźniejsze, tym bułeczki delikatniejsze.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.