Muffinki jagodowe

64 Komentarzy
Muffinki jagodowe

Bardzo smaczne, proste muffinki waniliowe z jagodami lub borówką amerykańską.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka (lub wody gazowanej)
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • garść jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko (lub wodę gazowaną), olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ⅔ wysokości papilotki.
  5. Na każdym muffinku położyć po kilka jagód. (Nie wciskać w ciasto).
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne muffinki można oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki jagodowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 miesięcy temu
    Nie wiem czemu nie wyrosły i wyszedł zakalec :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 11 miesięcy temu
    Dzisiaj wykorzystałam ten przepis jest rewelacyjny, najlepsze muffiny jakie upieklam, już przepis zapisany na przyszłość,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    Właśnie odbyła się degustacja.Mufinki wyszły super.Można czekać  na gości.Zamiast jagód użyłam czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KASIA · 2 lat temu
    Najlepszy przepis jaki miałam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Nie wiem dlaczego ale wyszły glinowate w środku, A wszystko zgodnie z przepisem .szkoda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Spiewak · 3 lat temu
    Są pyszniutkie,zrobiłam z bananami.Rozpływają się w ustach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Chylinska · 3 lat temu
    (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena Majewska · 4 lat temu
    Muffinki wyszły bardzo smaczne, ale przywarły do papierowej foremki. Może ktoś mógłby podpowiedzieć co zrobić, żeby się ładnie odklejały od papieru....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Atheo · 4 lat temu
      Poczekaj aż dobrze ostygną ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Niki · 4 lat temu
      Użyć silikonowych foremek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asiaks80 · 4 lat temu
      To zalezy od papieru. Teraz mam papilotki z oetkera I sà super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kiz · 4 lat temu
    Są pyszne
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Liv · 3 lat temu
      Cool
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Troszkę się przypiekly, ale i tak są pyszne. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Nie jestem nowicjuszem w kwestii pieczenia, ale to moje pierwsze muffiny. Wyszły poprawne, ale bez szału. Mam wrażenie, że zbyt suche, nie popękały, no takie mało muffinkowe. W smaku średnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Anka[/b] to wyłóż ciasto do dowolnej formy i piecz do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 9 lat temu
    Witam. Pilne!!!!! Zaraz przyjdą goście,a, ja nie mam foremek! :-( Czego mogę użyć zamiast nich?! PILNE!!!!!!!!!! Z góry dzięki za pomoc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paulina · 10 lat temu
    dzięki za przepis zamiast mleka dałam wodę gazowana i nie dałam jagód dałam czekoladę wyszły smaczne i do tego szybko się rozeszły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    liska · 11 lat temu
    Mufinki wyszly zbyt ciężkie jak na tego typu babeczki, w srodku glinowate. mufinki powinny być puszyste delikatne, a z tego przepisu niestety nie wyjdą takie idealne. Mufiny owszem wyrosły i wyglądają milo dla oka ale w smaku pozostawiają wiele do zyczenia. Przepraszam za moją opinie ale nie wszystko co słodkie i proste jest dobre. Mnie nie usatysfakcjonował ten przepis.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Przypadkowy gosc. · 4 lat temu
      Pani do PO nalezy.Zjadliwe wypowiedzi.Wszystkim smakuja .Nawet w krolewskiej rodzinie nie wszystko jest po mysli idealow.Pozdrawiam i zycze milego dnia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Witam! Muffinki wyszly wysmienite.
    Zastanawiam sie jak by smakowaly dodajac maslo zamiast oleju (bardzo lubie posmak maslany w ciastach) i w jakiej proporcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Dziękuję za pomoc :) może zrobię 3 rodzaje ;) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Witam ja z taką nietypową prośbą. Jedziemy z narzeczonym na zjazd samochodowy, i on ma w tym czasie urodziny. Chcę mu zrobić niespodziankę, i zrobić tort muffinkowy. Tylko boję się, że jak będę robiła je w czwartek nie wytrzymają do soboty, bo wtedy pewnie go podamy na imprezce. Pani Joasiu może podpowie mi Pani, które muffinki z Pani przepisów będą się nadawały najbardziej żeby zachowały świeżość. Myślałam o tych z jagodami i murzynkowych :)