Babeczki małpki


Czekoladowe babeczki w kształcie małpek. Udekorowane są masą czekoladową i marcepanową. Uszy zrobione są z połówek małych ciasteczek w czekoladzie, oczy to kropelki czekoladowe, a sierść to posypka czekoladowa. Babeczki są nietrudne do wykonania.
Składniki na 12 sztuk:
- Babeczki według przepisu: „Babeczki czekoladowe”
Masa czekoladowa:
- 100g masła
- 100g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- ok. 250g masy marcepanowej
- kropelki czekoladowe lub parę kostek czekolady gorzkiej
- nieduże ciasteczka czekoladowe lub w polewie czekoladowej np. „mini Delicje”
- posypka czekoladowa
- trochę kakao i cukier puder
Sposób przygotowania:
- Upiec babeczki czekoladowe. Pozostawić do ostygnięcia.
- Masę marcepanową zagnieść z małą ilością kakao na blacie posypanym cukrem pudrem. (Dodałam trochę kakao, aby przyciemnić skórę małpki. Nie jest to konieczne).
- Część masy marcepanowej rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Przy użyciu foremki do ciasteczek w kształcie serca wyciąć 12 serduszek. (Wybrać taką wielkość foremki, aby pasowała do babeczki). Serduszka odłożyć na bok.
- Z reszty masy marcepanowej uformować owale. Zrobić dwie dziurki na nos (np. patyczkiem do szaszłyków) i nożykiem buzię (robiąc dość głębokie nacięcie i pośrodku lekko rozchylając). Odłożyć na bok.
- Przygotować masę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić, aby ostygła. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
- Masą czekoladową posmarować babeczki.
- Ułożyć najpierw serduszka, a następnie owale.
- Ciasteczka przekroić na pół i ułożyć z boków.
- Masę czekoladową na babeczkach posypać posypką czekoladową. (Najlepiej zrobić to nad miseczką lub głębokim talerzem i spadającą posypkę użyć ponownie).
- Zrobić oczy. Kropelki czekoladowe przykleić do masy marcepanowej przy pomocy masy czekoladowej. (Można również roztopić trochę czekolady w kąpieli wodnej, przełożyć ją do woreczka do mrożenia, odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę i wycisnąć czekoladę).
- Wstawić do lodówki na parę godzin lub noc.
![]() |
Czas: |
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.