Babeczki gniazdka

Wielkanocne babeczki w kształcie gniazdka z jajkami. Ciasto na babeczki to to samo ciasto, jak na babkę budyniową. Używając budyni bezglutenowych, otrzymamy babeczki bezglutenowe :) Gniazdka zrobione są z ganache i obsypane posypką czekoladową, a w środku udekorowane kolorowymi jajeczkami.
Ganache najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki na ok. 22 babeczki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 240g masła (ewentualnie margaryny)
- 5 opakowań budyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ganache:
- 200g czekolady gorzkiej
- 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- posypka czekoladowa
- jajka cukrowe, czekoladowe, marcepanowe itp.
Sposób przygotowania:
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przygotować ciasto. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
- Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
- W formie na muffinki umieścić papilotki i wyłożyć do niej ciasto, wykładając do max. 2/3 wysokości wgłębienia. (Ciasto mocno rośnie. Pozostałe ciasto może poczekać na blacie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Muffinki po upieczeniu zostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ganache ubić chwilę, do zgęstnienia kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną, dużą końcówką (u mnie w kształcie gwiazdki). Wyciskać krem na babeczki tworząc okrąg.
- Posypkę czekoladową wsypać do miseczki. Babeczkę chwycić w rękę , odwrócić ją do góry dnem i wsadzić do miseczki z posypką tak, aby posypka „przykleiła“ się do kremu. (Nie naciskać, aby nie zdeformować czekoladowego okręgu).
- Do środka babeczek włożyć jajka.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.