Babeczki kwiatki

Bardzo efektowne babeczki w kształcie kwiatków. Płatki zostały zrobione z mini pianek marshmallow udekorowanych kolorowym cukrem. Babeczki są łatwe do przygotowanie i bardzo przyjemnie się je robi. Dzieciaki z pewnością Wam przy dekoracji pomogą.
Składniki:
- dowolne ciasto na muffinki lub babeczki
Masa budyniowa:
- 1 żółtko
- 125ml mleka
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 40g cukru
- 10g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 125g masła
Dodatkowo:
- kolorowy cukier
- mini pianki marshmallow
- ewentualnie kandyzowane wiśnie
Sposób przygotowania:
- Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
- Masę rozsmarować na babeczkach.
- Pianki przeciąć po ukosie na pół.
- Cukry w różnych kolorach nasypać do miseczek. Pianki, przeciętą stroną zanurzać w cukrze i układać na babeczkach zaczynając od brzegu babeczki. Płatki można układać, aż do samego środka lub na środku ułożyć kandyzowaną wiśnię.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.