Kolorowy cukier

Kolorowy cukier przyda się do ozdobienia wypieków. Przygotowuje się go w łatwy sposób. Wystarczy zwykły, biały cukier wymieszać z barwnikiem spożywczym o dowolnej barwie. Kolory barwników można mieszać. Przykładowo chcąc uzyskać cukier o kolorze zielonym zamiast barwnika zielonego można dodać również barwnik żółty i niebieski.

Składniki:

  • biały cukier
  • barwniki spożywcze w żelu*

Sposób przygotowania:

  1. Cukier wsypać do naczynia (np. głębokiego talerza), dodać trochę barwnika spożywczego. Mieszać tak długo, aż cukier będzie miał jednolitą barwę. (Najłatwiej jest rozcierać opuszkami palców. Dobrze jest założyć rękawiczki;)).

2

  1. Pozostawić do wyschnięcia. Przemieszać, gdyby cukier się posklejał.
  2. Przechowywać w zamkniętym słoiku lub woreczku. Taki cukier utrzymuje się miesiącami.

Smacznego.

* Używam barwników w żelu, ale można zrobić również taki cukier używając barwnika w płynie lub w proszku wymieszanego z małą ilością wody. Wówczas cukier należy wsypać do słoika, dodać barwnik, zakręcić słoik i potrząsać słoikiem, aż cukier będzie miał jednolitą barwę. Wysypać cukier np. na papier do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia.

Kolorowy cukier

Kolorowy cukier