Mini galette z czereśniami

Po zrobieniu rustykalnej tarty z czerwoną porzeczką: Galette z czerwoną porzeczką, postanowiłam zrobić ją również w wersji mini z wykorzystaniem innych owoców. Wybrałam czereśnie. Dla wzbogacenia smaku połączyłam czereśnie z czekoladą. Osobiście preferuję czekoladę gorzką i taką też użyłam, ale równie dobrze będzie pasowała tutaj czekolada mleczna.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 30ml wody
Nadzienie:
- ok. 350g czereśni
- 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Dodatkowo:
- cukier brązowy
- ok. 2 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru i zimnej wody zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować. Odstawić na bok. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Schłodzone ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy ok. 13cm. (Wałkuję na papierze do pieczenia i nie podsypuję mąką. Koła nie muszą być równe).
- Na każde koło wyłożyć chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, pozostawiając ok. 3cm odstępu od brzegu. Koła ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na czekoladzie ułożyć połówki czereśni, układając wypukłą stroną do góry.
- Brzeg ciasta zawinąć do środka, dociskając, aby ciasto utrzymało kształt podczas pieczenia.
- Brzeg posmarować mlekiem i posypać grubo brązowym cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35min. w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Podawać lekko ciepłe lub zimne.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 35 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.