Babeczki motylki

Urocze babeczki dziecięce w kształcie motylków są moją kolejną propozycją na tegoroczny Dzień Dziecka. Babeczki są łatwe do przygotowania. Możecie skorzystać z poniższego przepisu lub upiec swoje ulubione babeczki lub muffinki i zrobić do nich ulubiony krem.
Składniki:
Ciasto:
- 240g mąki pszennej
- 150g masła lub margaryny
- 120g twarogu z wiaderka, twarogu, serka kremowego typu Philadelphia lub Quark
- 120g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 120g serka mascarpone
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 100g czekolady lub kuwertury białej
- posypka cukrowa np. różowa, błyszcząca
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać ser. Następnie dodawać po jednym jajku.
- Osobno wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Wyszło mi 16 babeczek. Podczas pieczenia pierwszych dwunastu babeczek, resztę ciasta można trzymać na blacie).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C. Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Z każdej babeczki ściąć górę i przeciąć ją na pół. (W ten sposób otrzymamy skrzydełka).
- Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka posmarować czekoladą wszystkie skrzydełka i posypać cukrową posypką. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
- Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki. (Chcąc zrobić dekorację jak na zdjęciach, należy wyciskać krem od środka babeczki na zewnątrz robiąc spiralę).
- Skrzydełka ułożyć na kremie.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 1godz. |
![]() |
Całkowity czas pieczenia: |
około 50 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.