Pączki z jabłkami

Jedne z moich ulubionych pączków. Dzięki jabłkom są całe soczyste i nie trzeba wgryzać się w środek, aby dojść do nadzienia ;). Góra pączków obtoczona jest w cynamonowym cukrze. Pycha. Jak dla mnie to mogłabym zrezygnować nawet z tej posypki cukrowej. Polecam na tegoroczny Tłusty Czwartek.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru (100g)
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 1 łyżka spirytusu
- ok. 400- 450g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (ok. 3 sztuk)
Dodatkowo:
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- tłuszcz do smażenia (1- 1,5 litra)
- 1 białko
Sposób wykonania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
- Roztopić masło.
- Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze, aż masa będzie jasna i puszysta. (Ubijać ok. 10min.).
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione, chłodne (lub lekko ciepłe) masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest klejące i bardzo delikatne. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
- Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 46cm).
- 5 łyżek cukru, cukier waniliowy i cynamon wymieszać w głębokim talerzu. Zabrać 1 łyżkę i wymieszać ją z kawałkami jabłek, a resztę cukru odstawić na bok.
- Jabłka rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Jabłka dobrze wcisnąć w ciasto (aby podczas smażenia kawałki jabłek nie wypadały).
- Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzeg złączenia dobrze jest posmarować białkiem i złączenie dobrze skleić.
- Roladę pokroić na plasterki o grubości ok. 2,5- 3 cm i układać na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na ok. 10min. (Gdyby jeszcze jakieś kawałki jabłek mocno wystawały to należy je delikatnie powciskać).
- W międzyczasie rozgrzać tłuszcz. Pączki smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały).
- Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Jeszcze gorące obtaczać z jednej strony w przygotowanym cukrze z cynamonem.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 1 godz. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ponad 1 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.