Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Klasyczne, parzone ciasto z kisielem wiśniowym i bitą śmietaną. Lekkie, puszyste i delikatne.
Składniki:
- 125ml mleka
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 4 jajka
- 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
- 1 łyżka cukru
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 125g gorzkiej czekolady
- 25g masła
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą).
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
- Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
- Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec ok. 25 minut w temperaturze 220°C.
- Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
- Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
- Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).
Uwaga: Mnie pozostało sporo niewykorzystanego kisielu wiśniowego.
Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
320 kcal, Białko: 5g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 29g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.