Babeczki śliwkowe

Proste babeczki z kawałkami śliwek udekorowane kremem ze śliwek i serka mascarpone.
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 130g cukru
- 50ml jogurtu naturalnego
- 100ml oleju
- 200g mąki pszennej + 1 łyżka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g śliwek (ok. 6 sztuk)
Krem:
- 350g śliwek
- 2 łyżki cukru
- 100ml soku jabłkowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 30g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 100g masła
- 250g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Kolejno pokroić je w małą kostkę i odstawić na bok.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z jogurtem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką śliwki wymieszane z łyżką mąki.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok jabłkowy i cynamon. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 7- 10 min., aż śliwki będą miękkie. Ściągnąć garnek z pieca, całość zmiksować blenderem na mus i następnie przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 250ml musu.
- Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą. Mus zagotować. Do gotującego się musu dodać skrobię z wodą, ciągle mieszając i ugotować gęsty kisiel. Kisiel ściągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po łyżce kisielu. Odstawić na bok.
- Serek mascarpone zmiksować przez chwilę (nie za długo, aby serek się nie zwarzył) i dalej miksując dodawać po łyżce kisielu śliwkowego. (Miksować tylko do połączenia się składników).
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki. (Chcąc zrobić dekorację jak na zdjęciach, należy wyciskać krem od środka babeczki na zewnątrz robiąc spiralę).
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ponad 1 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.