Jagodzianki

223 Komentarzy
Jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 500 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na kawałki), startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd., aż uzyskam 16 kawałków).

2

  1. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę.

3

4

  1. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między nimi. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.

6

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
  4. Przygotować lukier: Rozetrzeć cukier puder (najlepiej przesiany) z wrzątkiem na gładką masę. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Jagodzianki Jagodzianki JagodziankiJagodzianki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 8 lat temu
    Rewelacyjne... w 100% polecam i oczywiście dziękuję, że zechciałaś podzielić się swoim przepisem :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 lat temu
    Witam właśnie upiekłam jagodzianki z pani przepisu. Rewelacja !!! Moje córki nie mogły się doczekać i ten aromat skórki cytrynowej !!!
    Polecam przepis w 200 %. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiakr44 · 8 lat temu
    a czy moge jako nadzienia użyc sera bialego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 8 lat temu
    Witam. Robiłam ostatnio jagodzianki wg przepisu i nie upiekły mi się w ogóle od spodu. Mimo wszystko próbowałam i z termoobiegiem i nagrzewanie od spodu i nic to nie dało - spód był biały - co może być przyczyną? Dodam że blaszka była wyłożona papierem do pieczenia ale to chyba nie ma znaczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    OLA · 8 lat temu
    Pyszne, pierwszy raz robiłam jagodzianki i wyszły bardzo smaczne, lepsze niż mojej babci, czego bym się nie spodziewała. Dziękuję bardzo za przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 8 lat temu
    przepis prosty ,łatwy i przyjemny a bułeczki wyborne ,w życiu takich nie jadłam .Wielkie dzięki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia · 8 lat temu
    Dziękuję Joasiu za świetny przepis na ciasto drożdżowe. Właśnie upiekłam drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową. Zapraszam do mnie na "degustację". ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tatiana · 8 lat temu
    Bułeczki przepyszne rozeszły się w ciągu jednego dnia.
    Jestem pod wrażeniem Pani talentu kulinarnego.
    Składniki w idealnych proporcjach.
    Korzystałam z wielu pani przepisów i zawsze idealnie wychodzi.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Przepis super , tylko z tego korzystam . Zawsze wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MIchał · 9 lat temu
    Robiłem dzisiaj i sa wysmienite lepszych nie jadłem ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 9 lat temu
    Przepis jest fantastyczny! Chociaż pierwszy raz jak robiłam miałam problem z włożeniem dużej ilości jagód do jagodzianek, gdyż zmieszanie ich chwilę wcześniej z cukrem spowodowało, że po uformowaniu kilku bułeczek jagody puściły sporo soku, który wypływał mi z ciasta I nie mogłam dobrze zakleić. Polecam, zamiast mieszać całość z cukrem, nakładać suche jagody na ciasto, a następnie posypywać je lekko cukrem pudrem, wtedy do jednej bułeczki bardzo łatwo włożyć duuuużo jagód ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 9 lat temu
    Jagodzianki wyszły wyśmienicie, dawno tak pysznych nie jadłam. Robiłam 2 tyg temu, jednak dzisiaj robię powtórkę tylko z podwójnej porcji, bo ostatnio rozeszły się tak szybko, że nie każdy zdążył skosztować, dziękuje bardzo za przepyszny przepis :) pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 9 lat temu
    jagodzianki wyszły super!! dzięki za fajny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 9 lat temu
    Znowu upiekłam ale tym razem z jagodami, pycha, niebo w gębie. Dziękuję po stokroć za ten cudowny przepis i oczywiście z cały Twój blog. Pozdrawiam - Ela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 9 lat temu
    Przepis rewelacyjny! Nie jestem mistrzem wypieków a jagodzianki wyszły przepyszne. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 9 lat temu
    Znalazłam Twój przepis przez przypadek- skorzystała., Zrobiłam z jednej porcji lecz jak sie okazalo za malooo.. poszly zaa szybko i dorabialam jeszcze z podwojnej porcji. Wlasnie siedza w piecu a drugie rosna. Pychotka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 9 lat temu
    Upiekłam dzisiaj z tego przepisu bułeczki z truskawkami. Niebo w gębie to mało powiedziane. Trafiłam na ten blog przypadkowo ale teraz będę już stałym gościem. Zaraz muszę Ciebie znaleźć na fejsie. Dziękuję i pozdrawiam - Ela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogumila · 9 lat temu
    Rewelacja. Przepis idealny. Maz jest zachwycony, ja dumna. Delikatnie pachnie cytryna. Casto ma proporcje perfekcyjnie
    dobrane. Gratulacje dla tworcy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogusia · 9 lat temu
    Wypróbowałam z masą makową - wyszły obłędne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    izabela · 9 lat temu
    dziś robiłam te bułeczki po raz pierwszy i nie wyszły mi idealne jak twoje wiekszość mi popękało ale są pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne:-)