Drożdżowy lew

Miękka bułeczka drożdżowa w kształcie głowy lwa. Drożdżówka jest nieduża. Ma średnicę ok. 18cm. Przedzielona na pół została zjedzona przez moje dwa dzieciaki na drugie śniadanie. Ile było przy tym frajdy. Najpierw zniknęła dekoracja z marcepanu, później nos, grzywa i na końcu środek głowy.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 150g mąki pszennej
- 12g świeżych drożdży (lub 3g suchych drożdży instant= 1 płaska łyżeczka)
- 15g cukru
- 2g soli
- 70ml mleka
- 15g masła
- 15g jajka (jajko rozkłócić i odważyć 15g)
Nadzienie:
- 1 łyżka dżemu (dowolnego)
- 1 łyżka cukru
Dekoracja:
- masa marcepanowa
- kakao
- ewentualnie czekolada
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do miski. Dodać rozkruszone drożdże. Dodać cukier, sól, lekko ciepłe mleko, miękkie masło i odważone jajko. Całość zagnieść mikserem lub robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta. Zagniatać ok. 5 minut. Ciasto powinno być delikatne i nieklejące.
- Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Po tym czasie ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką i chwilkę zagnieść rękami.
- Ciasto podzielić na kule: największa ok. 170g (grzywa), 80g (głowa), 15g (pysk) i najmniejsza ok. 3g (nos).
- Przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut.
- Największą kulę (na grzywę) rozpłaszczyć i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 22x 12cm. Posmarować dżemem i posypać cukrem.
- Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Brzegi skleić.
- Ciasto naciąć nożyczkami w odstępach ok. 1,5cm. (Najlepiej naciąć ciasto po przeciwległej stronie złączenia).
- Kulę na głowę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Grzywę rozłożyć wokół głowy. Nacięte ślimaczki odwrócić na płasko, czyli na bok w prawo lub lewo. Końcówki grzywy skleić.
- Nałożyć pysk i nos. (Lekko docisnąć. Powinny się dobrze skleić).
- Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut. (Ja już tego nie robiłam. Ciasto było ładnie napuszone).
- Lwa posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, do zarumienienia, ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Oczy, uszy, wąsy i buzię uformować z marcepanu zagniecionego z kakao lub namalować roztopioną czekoladą. (Ucho to dwa kółka, większe- kakaowe i mniejsze- jasne, nałożone jedno na drugie).
Smacznego.
Przepis z blogu: mari-to-kazuo
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 1- 1,5 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 15- 20 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
1 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.