Buchty z powidłami


Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko, temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Polewa:
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
- Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Przygotować polewę: Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko, temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła pokrojonego na kawałki, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Polewa:
- 50 g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
- Mleko, cukier, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
- Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
- Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
- Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: "Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.