Muffinki keksowe


Może zamiast strucli bożonarodzeniowej macie ochotę na dużo szybsze muffinki bakaliowe? Są słodkie, soczyste i ciężkie od dużej ilości bakalii. Tak jak tradycyjny, niemiecki Stollen posypane są grubą warstwą cukru pudru. Bardzo smaczne.
Składniki:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- 120 g mąki pszennej
- 150 g posiekanych migdałów bez skórki
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (rozmiar M)
- 100 g cukru
- 120 g masła
- 125 g rodzynek
- 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 50 ml soku pomarańczowego lub rumu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Rodzynki namoczyć w pogrzanym soku pomarańczowym lub rumie. Pozostawić na ok. 30 minut, aby napęczniały.
- Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową posiekać drobno.
- W jednej misce wymieszać mąkę z migdałami, skórką pomarańczową, cytrynową, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, cukier i miękkie masło. (Masa najprawdopodobniej się zwarzyć. Nie zwracać uwagi na konsystencję ;)). Dodać napęczniałe rodzynki z sokiem i jogurt. Wymieszać.
- Dodać składniki z pierwszej miski. Wymieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy do ok. 3/4 wysokości papilotki. (Zrobiłam 16 muffinek. Poczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może stać na blacie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Muffinki po upieczeniu pozostawić na 5 minut w formie, następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Posypać grubo cukrem pudrem.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki "Advents Muffins", Vehling.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.