Hamburskie bułeczki cynamonowe (Franzbrötchen)


Franzbrötchen to słodkie bułeczki cynamonowe z Hamburga. Bułeczki zrobione są z ciasta półfrancuskiego drożdżowego. Ciasto posypuje się cukrem z cynamonem, zwija w ślimaka, kroi na części i przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej, co powoduje, że ciasto ze środka rozjeżdża się na boki i nadaje bułeczkom ich klasyczny kształt.
Bułeczki pasują na śniadanie, do kawy lub po prostu w międzyczasie jako przekąska.
Składniki na ok. 18 sztuk:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 70g cukru
- 50g masła (temperatura pokojowa)
- 220ml lekko ciepłego mleka
- 40g świeżych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100g zimnego masła
- 120g cukru
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałki masło i pokruszone drożdże. Wlać lekko ciepłe mleko i zagnieść ciasto na jednolitą masę. (Zagniatam robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut.
- Ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 20cm.
- Na lewej połowie ciasta rozłożyć pokrojone w plasterki masło. Ciasto złożyć, zakładając prawą stronę na lewą.
- Ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm.
- Ciasto złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku, jak list tj.krótszy bok od lewej strony założyć na środkową część, a bok od prawej strony założyć na ten złożony. Tak złożone ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.
- Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 x 40cm. Ciasto posmarować wodą np. przy pomocy silikonowego pędzelka.
- Cukier wymieszać z cynamonem. Odłożyć 3 łyżki cukru z cynamonem na bok, a resztą posypać ciasto. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Nierówne końce odciąć.
- Roladę pokroić na 18 części, każda po ok. 4cm. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
- Bułeczki posypać resztą cukru z cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 18 sztuk:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 70g cukru
- 50g masła (temperatura pokojowa)
- 220g lekko ciepłego mleka
- 40g świeżych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100g zimnego masła
- 120g cukru
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść 2 minuty/ pozycja interwał. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut.
- Ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 20cm.
- Na lewej połowie ciasta rozłożyć pokrojone w plasterki masło. Ciasto złożyć, zakładając prawą stronę na lewą.
- Ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm.
- Ciasto złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku, jak list tj.krótszy bok od lewej strony założyć na środkową część, a bok od prawej strony założyć na ten złożony. Tak złożone ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.
- Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 x 40cm. Ciasto posmarować wodą np. przy pomocy silikonowego pędzelka.
- Cukier wymieszać z cynamonem. Odłożyć 3 łyżki cukru z cynamonem na bok, a resztą posypać ciasto. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Nierówne końce odciąć.
- Roladę pokroić na 18 części, każda po ok. 4cm. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wzdłuż każdej bułeczce zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
- Bułeczki posypać resztą cukru z cynamonem. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Finessen”, wydanie 3/2010.
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.