Babeczki z batonikami Bounty i malinami

Po upieczeniu „Sernika czekoladowego z batonikami Bounty“ pozostało mi trochę batoników, więc postanowiłam upiec babeczki z tymi batonikami, a że do kokosu pasują maliny, dlatego do każdej babeczki dodałam jeszcze malinę. Babeczki wyszły fajne, lekkie i wilgotne. Są dobre same lub oprószone cukrem pudrem.
Składniki:
- 125g masła
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 250g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100ml mleka
- 200g batoników Bounty (= 7 sztuk mini Bounty)
- ok. 15 sztuk malin (mogą być mrożone, wtedy malin nie rozmrażać)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Batoniki Bounty pokroić w cienkie paski.
- Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo na przemian mąkę i mleko do ciasta.
- Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać batoniki.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. (Wychodzi ok. 15 babeczek). Ciasto wyłożyć do formy. W każdą babeczkę wcisnąć w środek malinę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.