Drożdżówki z truskawkami

Miękkie, puszyste drożdżówki ze świeżymi, soczystymi truskawkami i kruszonką. Takie bułeczki drożdżowe są pyszne na pierwsze, czy drugie śniadanie, deser lub przekąskę. Nie ma różnicy. Mogłabym je jeść o każdej porze dnia.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • ok. 550 g świeżych truskawek

Kruszonka:

  • 80 g mąki pszennej
  • 45 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
  5. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  7. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Pod koniec wyrastania, rozgrzać piekarnik do 180°C, grzałka góra- dół. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

4

  1. We wgłębienia włożyć truskawki. (Miałam dość duże, więc zmieściły się najczęściej po dwie, czasami 3 lub tylko 1,5).
  2. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem.
  3. Drożdżówki posypać kruszonką.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 22 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z truskawkami Drożdżówki z truskawkami Drożdżówki z truskawkami