Lody z ciasta

Ciasto na patyku, czyli ciepłe lody z ciasta oblane czekoladą i ozdobione posypkami cukrowymi i kolorowymi drażami. Pomysł na dziecięce przyjęcia. Takie lody z ciasta są łatwe i przyjemne do przygotowania.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 18 sztuk:

Ciasto ucierane:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml wyciśniętego soku z pomarańczy (potrzebna 1 pomarańcza)

Dekoracja:

  • 300 g czekolady (np. 100g czekolady gorzkiej, 100g mlecznej i 100g białej)
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • kolorowe posypki cukrowe
  • Smarties, Lentilky, m&m’s, żelki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • drewniane patyczki do lodów

Sposób przygotowania:

  1. Prostokątną formę do pieczenia (ok. 30x 40 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej ½ minuty). Następnie dodać powoli sok z pomarańczy. (Masa pewnie się mocno zwarzy, to od dużej ilości jajek i soku. Proszę kontynuować). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Chłodne ciasto pokroić na 18 kawałków (lub więcej, jeśli chcemy więcej mniejszych lodów. Przed pokrojeniem wyciągnęłam ciasto z formy, odwracając ją na blat do góry dnem).

2

  1. W każdy kawałek ciasta wsunąć głęboko patyczek do lodów (prawie na całą długość kawałka, ale nie do końca).

3

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. (Na 100g czekolady 1 łyżeczka oleju. W przypadku różnych kolorów czekolad, roztapiać je pojedynczo).
  2. Roztopioną czekoladę rozprowadzić przy pomocy łyżeczki na każdym kawałku ciasta, pokrywając przód i boki ciasta. Odkładać na dużą deskę (lub dwie) wyłożoną papierem do pieczenia.

4

  1. Od razu ułożyć kolorowe draże i posypać posypką cukrową. Pozostawić do zastygnięcia czekolady. Można wstawić do lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 18

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Lody z ciasta Lody z ciasta Lody z ciasta