Muffinki czekoladowe

Proste, czekoladowe muffinki z dodatkiem maślanki i oleju. Są smaczne, wilgotne, czekoladowe i do tego szybkie i proste do przygotowania. Jeśli chcecie, możecie posypać je z wierzchu kropelkami czekoladowymi lub kawałkami czekolady. Będą wtedy jeszcze bardziej czekoladowe.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

https://www.youtube.com/watch?v=xlTyqSEO_d8

Składniki na ok. 13- 14 sztuk:

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Mehl Farine firmy Schär)
  • 30 g kakao
  • 120 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml maślanki
  • 80 ml oleju np. rzepakowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 50 g kropelek czekoladowych (groszku) lub posiekanej czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. 100 g czekolady gorzkiej posiekać. Odstawić na bok. (Siekam w thermomixie 4s./ obr. 6).
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, maślankę i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. Wychodzi ok. 13- 14 sztuk, nawet do 16 w zależności od rozmiaru papilotek).
  5. Z wierzchu można posypać kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Mylne może okazać się sprawdzanie muffinów patyczkiem, ponieważ można natrafić na kawałek roztopionej czekolady, który znajduje się w cieście. Można sprawdzić muffina w dwóch/ trzech miejscach).
  7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 14

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki czekoladowe Muffinki czekoladowe