Pączki czekoladowe z kremem krówkowym

Puszyste pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem kakao. Po usmażeniu pączki nadziewamy lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, osłodzonym masą krówkową. Pyszne, lekkie i nie za słodkie, jak mogłoby się wydawać po tytule ;).

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu lub wódki

Krem krówkowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100 g masy krówkowej

Do dekoracji:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju

Dodatkowo:

  • olej do smażenia (ok. 1 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki z kakao. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Resztę mąki z kakao wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

2

  1. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.

3

  1. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. Przygotować krem krówkowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo masę krówkową, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
  3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i nadziać pączki. (Zrobiłam najpierw w pączku dziurkę trzonem łyżeczki, aby nie wciskać bezpośrednio tylki w miękkiego pączka, która mogłaby go zdeformować).
  4. Przygotować dekorację. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc małą dziurkę. Udekorować pączki, robiąc cienkie paski z czekolady.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki czekoladowe z kremem krówkowym Pączki czekoladowe z kremem krówkowym