Pączki czekoladowe z kremem krówkowym


Puszyste pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem kakao. Po usmażeniu pączki nadziewamy lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, osłodzonym masą krówkową. Pyszne, lekkie i nie za słodkie, jak mogłoby się wydawać po tytule ;).
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 60 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka rumu lub wódki
Krem krówkowy:
- 150 g serka mascarpone
- 150 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 100 g masy krówkowej
Do dekoracji:
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
- olej do smażenia (ok. 1 litra)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki z kakao. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić.
- Resztę mąki z kakao wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
- Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
- Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Przygotować krem krówkowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo masę krówkową, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i nadziać pączki. (Zrobiłam najpierw w pączku dziurkę trzonem łyżeczki, aby nie wciskać bezpośrednio tylki w miękkiego pączka, która mogłaby go zdeformować).
- Przygotować dekorację. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc małą dziurkę. Udekorować pączki, robiąc cienkie paski z czekolady.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.