Pączki z budyniem

Puszyste, smaczne pączki nadziane waniliowym budyniem. Pączki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Budyniu przygotowałam dużo, aby przy nadziewaniu pączków nie trzeba było na nim oszczędzać ;).

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu lub wódki

Nadzienie:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 750 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)

Lukier:

  • ok. 180 g cukru pudru
  • ok. 2- 3 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienie. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. 500 ml mleka, ziarenka wanilii, masło i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  2. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
  3. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  4. Masło roztopić.
  5. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  6. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  7. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  8. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.

2

  1. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. Budyń przemieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i nadziać pączki. (Zrobiłam najpierw w pączku dziurkę trzonem łyżeczki, aby nie wciskać bezpośrednio dużej tylki w miękkiego pączka, która mogłaby go zdeformować. Tylka do nadziewania pączków jest do budyniu za wąska).

3

  1. Pączki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki z budyniem Pączki z budyniem