Bezowe choinki


Zielone bezy w kształcie choinek ozdobione kolorową, cukrową posypką. Bezy są dość duże i całe chrupiące. Dzieci będą zachwycone.
Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 3 białka
- 150g cukru
- szczypta soli
- zielony barwnik spożywczy barwniki w żelu lub proszku
- posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
- Gdy piana będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, dalej miksując dodać trochę zielonego barwnika spożywczego. Miksować, aż piana równomiernie się zabarwi.
- Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie otwartej gwiazdy.
- Wyciskać bezy okrężnym ruchem o średnicy ok. 6cm i wysokości ok. 7cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami.
- Bezy posypać posypką cukrową.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg lub grzałka góra- dół) przez 3 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
- Przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.