Bezowe jajka

Bezy w kształcie jajek, wypełnione kremem cytrynowym. Beza jest krucha z wierzchu, a w środku klejąco- piankowa. Żółtko to krem cytrynowy lemon curd. Jajka bezowe utrzymują się przez parę dni w lodówce.
Składniki na ok. 11 sztuk:
- 3 białka
- 200g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Dodatkowo:
- krem cytrynowy z przepisu: Lemon curd
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. (Piekłam z termoobiegiem).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijać jeszcze przez chwilę. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
- Masę bezową wykładać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką, tworząc kształt dużych jajek. W środku zrobić małe wgłębienie na żółtko łyżeczką, które później zostanie wypełnione kremem cytrynowym. (Łyżeczkę można od czasu do czasu zamoczyć w wodzie, co ułatwi formowanie dołka).
- Bezy wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 50 minut. Po tym czasie otworzyć lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza była chrupiąca i jasna z zewnątrz. (Niektóre bezy mogą popękać, najczęściej podczas stygnięcia).
- Wgłębienie wypełnić kremem cytrynowym.
- Bezy przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.