Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i malinami


Ciastka bezowe w kolorze różu, wypełnione bitą śmietaną i udekorowane malinami, pasującymi kolorystycznie do gniazdek. Taka różowa wersja bez sprawdzi się na szczególne okazje jak np. Dzień Matki, czy Walentynki.
Gniazdka bezowe są z zewnątrz chrupiące, a w środku ciągnące. Jeśli chcecie całą bezę chrupiącą, zrezygnowałabym z soku z cytryny i skrobi i suszyłabym gniazdka ok. 2 godzin.
Składniki na 9 sztuk:
Piana bezowa:
- 4 białka (z jajek rozmiaru M, ok. 135- 140 g), temperatura pokojowa
- szczypta soli
- 200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
- 1 kopiata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- różowy barwnik spożywczy w żelu lub proszku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 400 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 250 g świeżych malin
- listki mięty
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w odstępach 9 okręgów o średnicy ok. 7 cm (np. od szklanki). Papier odwrócić na drugą stronę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (grzałka góra- dół). (Przy bezach preferuję termoobieg).
- Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem. Na końcu dodać ocet i skrobię i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić. (Rogi papieru do pieczenia można podkleić pianą bezową, wtedy nie będzie się przesuwał).
- W rękawie cukierniczym (najlepiej jednorazowym, żeby nie przebarwić rękawa) od wewnątrz namalować wykałaczką paski różowym barwnikiem.
- Ubitą pianę przełożyć do rękawa.
- Pianę wyciskać na narysowane okręgi, formując najpierw podstawę, kręcąc spiralę od środka okręgu na zewnątrz.
- Następnie zrobić brzeg, formując okrąg.
- Z pozostałej piany bezowej zrobić klasyczne beziki.
- Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) i piec 1 godzinę. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Jeśli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią i nie zrobiły się klejące na zewnątrz).
- Ubić słodką śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Napełnić nią gniazdka i przykryć również brzeg.
- Udekorować malinami i listkami mięty. Podawać najlepiej od razu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.