Ciasteczka z szafranem


Proste, kruche ciasteczka z przyprawą szafran. Ciasteczka są lekkie, puszyste, a dzięki przyprawie mają ładny żółty kolor i oryginalny smak. Są szybkie do zrobienia i można je przygotować, gdy goście są już w drodze.
Składniki:
- 100g masła
- 75g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta szafranu mielonego
- gruby cukier do posypania
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szafranem. Dalej miksując dodać jajko.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do utartej masy.
- Z ciasta uformować, na posypanym mąką blacie, wałek o długości prawie 40cm.
- Wałek pokroić na 13 kawałków (1 kawałek o długości 3cm).
- Do talerza nasypać gruby cukier. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć i położyć na cukrze lekko go dociskając.
- Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, na środkowej szynie piekarnika, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).
Uwaga:
- Zamiast szafranu można zrobić te ciasteczka z 1 łyżeczką cynamonu.
Źródło: Przepis pochodzi z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 13 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.