Ciasteczka z M&M's


Duże, miękkie ciastka z drażami M&M's. Ciastka są zrobione z ciasta ucieranego. Są miękkie w środku i lekko chrupiące na brzegach. Lubiane szczególnie przez dzieci.
Składniki na ok. 18 sztuk o śr. 8 cm:
- 280 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- ok. 150 g drażetek m&m’s
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i sodą. Odstawić na bok.
- Miękkie masło zmiksować z cukrem na najwyższych obrotach ok. 7 minut na jasną masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku, miksując każde ok. 1 minuty.
- Dodać mieszankę mączną i zmiksować krótko na niskich obrotach na jednolite ciasto. (Ciasto jest bardzo miękkie).
- Do ciasta dodać 100 g drażetek i wmieszać szpatułką.
- Dwie duże, płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wykładać w dużych odstępach na blachach łyżką do lodów, robiąc gałki lub zwykłą łyżką, nadając masie kulisty kształt.
Ciasto nakładane łyżką do lodów:
Ciasto nakładane zwykłą łyżką:
- Na ciastkach porozkładać pozostałe draże, lekko je wciskając.
- Piec jedną blachę po drugiej ok. 12 minut, aż lekko się zarumienią, w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
- Pozostawić na blasze na kilka minut. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Zmieniony przepis ze strony: amerikanisch-kochen.de
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.