Snickerdoodles


Snickerdoodles to amerykańskie ciastka z cukrowo- cynamonową posypką. Pomimo swojej nazwy ani trochę nie przypominają batonika Snickers. Te ciastka są miękkie z chrupiącą skorupką. Mogą być z lekką górką, jak u mnie lub całkiem płaskie. Mogą popękać lub nie. Słodkie z aromatem cynamonu. Proste, a bardzo smaczne. W przepisie zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście o połowę, a ciasteczka i tak są słodkie.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 80 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 1 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Posypka:
- 45 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę z sodą.
- W drugiej misce zmiksować na najwyższych obrotach miękkie masło z cukrem na jasną masę. (Miksuję ok. 5 minut. Cukier się nie rozpuści, ale masło zbieleje). Dodać jajko i zmiksować przez ok. ½ minuty.
- Dodać mąkę z sodą i ocet i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto. (Ciasto jest bardzo miękkie).
- Przygotować posypkę: Do miseczki wsypać cukier i cynamon. Wymieszać.
- Dwie duże, płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nabierać kopiatą łyżeczkę ciasta, uformować w dłoniach kulkę, przełożyć do miseczki z cukrem i cynamonem i obtoczyć w posypce.
- Układać na blasze w odstępach. Kulki lekko spłaszczyć.
- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Ciasteczka powinny pozostać blade, tylko spód i brzegi delikatnie powinny nabrać koloru. Wtedy ciasteczka będą po ostygnięciu miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Za długo pieczone będą całe chrupiące).
- Pozostawić na blasze na kilka minut. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W szczelnym pojemniku/ puszce można przechowywać je do ok. 1 tygodnia.
Źródło: Przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes".
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.