Serce z kruchych ciasteczek

Kruche, maślane ciasteczka w kształcie serca, posklejane lukrem w jedno, duże serce (o wymiarze ok. 40x 42cm). Propozycja na zbliżające się walentynki. Poniżej podaję przepis na klasyczne ciasto kruche oraz bezglutenowe do wyboru.

Wariant I, klasyczne ciasto kruche:

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek soku z cytryny

Dodatkowo:

  • różne, kolorowe posypki cukrowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Do miski przełożyć mąkę (najlepiej przesianą), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4- 5 mm. Z ciasta wykrawać większe i mniejsze serca (u mnie 8 i 4 cm) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek, ok. 25 dużych ciasteczek i prawie 30 małych).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasteczka zaczną rumienić się na brzegach. Po upieczeniu pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Duże ciasteczka ułożyć w kształcie serca na dużej desce (lub jeśli tak dużej nie macie, to można od razu np. na stole, gdzie będzie serwowane).

2

  1. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do miseczki. Wlać sok z cytryny i ucierać łyżeczką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżeczki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się przy dekorowaniu i był biały).
  2. Ciasteczka udekorować lukrem i od razu posypać posypką cukrową. (Dolnych ciasteczek, jak widać na zdjęciach nie lukrowałam).
  3. Ciasteczka, które mają być na górze, posmarować trochę od dołu lukrem i przykleić do dolnych. (Posypka cukrowa w kształcie serduszek została również przyklejona lukrem do ciasteczek). Pozostałe ciasteczka można udekorować i ułożyć obok.

Wariant II, bezglutenowe ciasto kruche: (Proszę upewnić się, że wszystkie składniki są bezglutenowe)

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru (waga ok. 37- 40g)
  • do ok. 15 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
  • 100 g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
  • 75 g cukru
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 1 jajko, schłodzone (Należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej, dolać tyle zimnej wody, aby otrzymać 60g)

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek soku z cytryny

Dodatkowo:

  • różne, kolorowe posypki cukrowe
  • mąka ryżowa do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle skrobi, aby uzyskać 50g.
  2. Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
  3. Dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masło i jajko (uzupełnione wodą do 60g). Zagnieść najlepiej robotem kuchennym (ale można też ręcznie) na jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 4 mm i wykrawać większe i mniejsze serca, u mnie 8 i 4 cm. (Można również zrezygnować z papieru do pieczenia, tylko wałek dobrze i często posypywać mąką ryżową).
  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2- 2,5 blachy ciasteczek).
  6. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, aż ciasteczka zaczną rumienić się na brzegach. Po upieczeniu pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Duże ciasteczka ułożyć w kształcie serca na dużej desce (lub jeśli tak dużej nie macie, to można od razu np. na stole, gdzie będzie serwowane).
  8. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do miseczki. Wlać sok z cytryny i ucierać łyżeczką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżeczki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się przy dekorowaniu i był biały).
  9. Ciasteczka udekorować lukrem i od razu posypać posypką cukrową. (Dolnych ciasteczek, jak widać na zdjęciach nie lukrowałam).
  10. Ciasteczka, które mają być na górze, posmarować trochę od dołu lukrem i przykleić do dolnych. (Posypka cukrowa w kształcie serduszek została również przyklejona lukrem do ciasteczek). Pozostałe ciasteczka można udekorować i ułożyć obok.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Serce z kruchych ciasteczek Serce z kruchych ciasteczek Serce z kruchych ciasteczekSerce z kruchych ciasteczek