Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo


Tarta dla wielbicieli masła orzechowego. To ciasteczkowy spód z ciasteczek oreo pokryty kremem z masła orzechowego i mascarpone, polany polewą czekoladową. Smaczna tarta, sycąca, o wyrazistym smaku masła orzechowego. Jest kaloryczna, ale nie zjecie jej za dużo ;). Proponuję kroić małe kawałki i podawać z filiżanką czarnej kawy.
https://www.youtube.com/watch?v=U-rgZL6rB5U
Składniki:
Spód:
- 180 g ciasteczek typu Oreo
- 50 g masła
Nadzienie:
- 200 g masła orzechowego, gładkiego
- 250 g serka mascarpone
- 40 g cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dekoracja:
- ok. 20 g solonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka (razem z kremem) i miękkim masłem zmiksować w malakserze na gładką masę.
- Masę ciasteczkową wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 11x 35 cm (najlepiej z wyciąganym dnem), ugniatając dobrze na dnie i dociskając do ścianek bocznych.
- Przygotować nadzienie. Masło orzechowe, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski i zmiksować mikserem do momentu połączenia się składników.
- Nadzienie wyłożyć do formy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby masa zgęstniała.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodną polewę wylać na nadzienie. Orzeszki posiekać i posypać ciasto. Wstawić ponownie do lodówki, aby polewa zgęstniała.
- Schłodzone ciasto kroić na kawałki i podawać. Ciasto nie powinno stać za długo w temperaturze pokojowej, bo szybko mięknie.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.