Lekkie ciasto biszkoptowe z bananami i lekkim kremem z serka mascarpone i masy krówkowej. Ciasto udekorowane jest bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Jest lekkie i nie przesłodzone. Masy krówkowej jest niedużo. Osładza ona delikatnie masę serową.
Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od formy, odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
Przygotować poncz. Sok z cytryny wymieszać z chłodną wodą.
Przygotować krem. Serek mascarpone wymieszać z masą krówkową np. trzepaczką na jednolitą masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę dodawać stopniowo do mascarpone z masą krówkową i mieszać delikatnie.
Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę kremu.
Banany obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Banany ułożyć na kremie. Przykryć resztą kremu, dokładnie przykrywając banany po bokach. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Blat nasączyć resztą ponczu. Ciasto wstawić do lodówki.
W tym czasie ubić śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Ciasto posmarować bitą śmietaną.
Przygotować dekorację z czekolady. Boczną ściankę czekolady lub kuwertury ścinać obieraczką do warzyw. Powstałymi wiórkami czekoladowymi obsypać górę i boki tortu.
Ciasto pyszne i tak posmakowało dziecku w rodzinie, że sobie zażyczyło na urodziny. W związku z tym chciałabym, żeby tort był wyższy (bardziej "tortowy" ;)) - czy zrobienie go w formie o śr. 22 cm to dobry pomysł?Czy lepiej np. zrobić z 1,5 proporcji i podzielić ciasto na 3 blaty, a jeden posmarować samym kremem?
Robiłam już 2 razy. Jest boski, biszkopt pycha, masa nie za słodka i łatwy do wykonania. Następnym razem zmodyfikuj go i zamiast banana dodam wiśnie. Polecam.