Wieniec biszkoptowy z bananami


Lekki, kakaowy tort biszkoptowy przełożony bananami i lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Tort udekorowany jest polewą czekoladową i malteserami. Upiekłam go na urodziny syna i bardzo smakował dzieciom :). Jest lekki, nie za słodki, a w smaku czekoladowo- bananowo- śmietankowy.
Jeśli nie macie okrągłej formy z kominkiem możecie użyć również tortownicy o średnicy 26 cm z wkładką z kominkiem lub bez niej i upiec klasyczny tort.
https://www.youtube.com/watch?v=CVCwxOi3ShQ
Składniki:
Biszkopt ciemny z 4 jaj:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- 15 g kakao
- 65 g mąki pszennej
- 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Krem z serka mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 3- 4 banany
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Poncz:
- ok. 150 ml wody
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 30 g masła
Do dekoracji:
- 1 opakowanie Malteserów o wadze ok. 175 g
Sposób przygotowania:
- Okrągłą formę z kominkiem (o średnicy 28 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok. (Można użyć również tortownicy o śr. 26 cm z kominkiem lub tylko tortownicy bez wkładki z kominkiem).
- Przygotować biszkopt. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i kakao. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- Mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić biszkopt w formie do przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodny biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
- Przygotować poncz. Chłodną wodę wymieszać z sokiem z cytryny.
- Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze. Blat nasączyć częścią ponczu.
- Banany obrać ze skórki i przeciąć wzdłuż na pół. Banany ułożyć na blacie biszkoptowym przecięciem do dołu, jeden obok drugiego. Wyłożyć połowę kremu. Przykryć górnym blatem. Górny blat nasączyć. Cały wieniec posmarować resztą kremu, dobrze przykrywając widoczne banany, aby nie ściemniały.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do roztopienia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
- Tort udekorować Malteserami. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.