Tort bezowy z kremem malinowo- jagodowym


Chrupiące z zewnątrz blaty bezowe, delikatne w środku, przełożone lekkimi kremami owocowymi. Niebo w gębie. Delikatne, rozpływające się w ustach i wciągające.
Składniki:
2 blaty bezowe:
- 5 białek
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 80 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 50 g jagód (świeżych lub mrożonych)
Dodatkowo:
- garść jagód i malin do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
- Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
- Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
- Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
- Przygotować krem. Owoce (osobno maliny i osobno jagody) zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół i każdą połowę wymieszać delikatnie z owocami.
- Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć krem malinowy i przykryć drugim blatem bezowym. Wyłożyć krem jagodowy. Udekorować świeżymi owocami. Tort wstawić do lodówki lub podawać od razu. (Tort nie jest trwały. Powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.