Malinowy tort lodowy


Lodowy tort z malinami. Kremowy, słodki tort lodowy na chrupiącym, czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Warstwa lodowa przygotowana jest ze słodzonego mleka skondensowanego i bitej śmietany z dodatkiem puree z malin. Warstwa malinowa i śmietankowa wymieszane są ze sobą, tworząc marmurkowy wzór.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 150 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników lub pominąć ciasteczkowy spód)
Masa lodowa:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (każda puszka po 400 g)
- 800 g słodkiej śmietany 30 -36%, schłodzonej
- 400 g świeżych malin
Dodatkowo:
- ok. 5 sztuk malin
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód. Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z roztopioną czekoladą.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Odstawić na bok.
- Przygotować masę lodową. Maliny zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Puree malinowe wymieszać z mlekiem skondensowanym słodzonym z pierwszej puszki.
- 400g śmietany ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy malinowej. Masę wylać do tortownicy.
- Pozostałe 400 g słodkiej śmietany ubić na sztywno i połączyć delikatnie szpatułką z mlekiem skondensowanym słodzonym z drugiej puszki. Masę wylać na warstwę malinową.
- Przy pomocy małej łyżeczki przemieszać masę od dołu do góry robiąc szlaczek. Wierzch posypać drobno porwanymi malinami.
- Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
- Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na parę minut).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.