Babka majonezowa


Biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu. Babka jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem masła, margaryny lub oleju w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne.
Polecam wybrać majonez o łagodnym smaku, a zapewniam, że nikt nie zorientuje się, że jest składnikiem ciasta. Nie polecam ostrego, mocno doprawionego majonezu np. kieleckiego, bo taki majonez może jednak wpłynąć niekorzystnie na smak babki.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki majonezu
- 90g mąki pszennej
- 90g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 100g białej czekolady
- 40ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- masło lub margaryna do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. (Dobrze jest mąkę z proszkiem przesiać, ale nie jest to konieczne). Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo majonez, miksując tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać mąki z proszkiem lub zmiksować tylko do połączenia.
- Formę na babkę z kominkiem (o pojemności ok. 3 litrów) wysmarować dokładnie masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą polać chłodną babkę.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.