Chleb owocowy (bezglutenowy, wegański)

Chleb owocowy w wersji bezglutenowej, bezjajecznej, bezmlecznej, bezcukrowej, beztłuszczowej i wegańskiej ;) Zdrowy, a do tego bardzo smaczny. Bardzo prosty do przygotowania. Można podać go na śniadanie, do kawy lub jako przekąskę np. zamiast batonika musli.
Składniki:
- 400g suszonych owoców ( u mnie: 100g moreli, 100g daktyli bez pestek, 100g śliwek, 50g rodzynek i 50g fig)
- 100g orzechów (u mnie laskowych)
- 400ml soku (u mnie jabłkowego)
- 250g bezglutenowej mąki pełnoziarnistej* (u mnie 125g pełnoziarnistej gryczanej i 125g pełnoziarnistej ryżowej)
- 100g zmielonych migdałów
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki syropu z buraków cukrowych (lub miodu)
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać (nie za drobno).
- Owoce suszone pokroić (nie za drobno). Owoce zalać sokiem i pozostawić na 20- 30 minut.
- W międzyczasie podprażyć orzechy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Pozostawić do ostygnięcia.
- W misce wymieszać mąkę, migdały, skórkę pomarańczową, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać orzechy, namoczone owoce razem z sokiem i syrop (lub miód). Wymieszać dokładnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
- Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto równomiernie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zawinięte w folię aluminiową.
Uwaga:
- * Autorka przepisu piecze tylko na pełnoziarnistej mące gryczanej.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: cleanfoodlover.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.