Ciasto korzenne z pierniczków


Ciasto, które zamiast mąki zawiera zmielone pierniczki w czekoladzie i orzechy. Świąteczne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto, łatwe do przygotowania. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Ciasto:
- 250g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 300g pierniczków w czekoladzie, bez nadzienia (najlepiej dużych np. precle, gwiazdki, serca, u mnie w czekoladzie deserowej)
- 7 jajek
- 200g masła
- 175g cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej lub kupnej)
- 2 łyżki płynnego miodu
- 100ml rumu (w wersji bezalkoholowej: soku pomarańczowego lub mleka)
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dekoracja (opcjonalnie):
- trochę masy marcepanowej
- posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- Pierniczki zmielić (np. w malakserze, Thermomixie). Wymieszać z orzechami i odstawić na bok.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką).
- Oddzielić żółtka od białek.
- Miękkie masło utrzeć z 75g cukru i przyprawą do piernika na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo na przemian żółtka i miód. Zmniejszyć obroty na niskie i wmieszać pierniczki z orzechami. Następnie dodać rum.
- Osobno ubić białka na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy zacznie lekko gęstnieć polać nią ciasto. Wstawić do lodówki.
- Ciasto można dodatkowo udekorować według uznania np. masą marcepanową i posypką cukrową.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony chefkoch.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.