Torcik piernikowy z budyniem i pierniczkami

Biszkoptowe ciasto piernikowe przełożone masą z budyni i galaretek. W masie budyniowej zatopione są nadziewane pierniczki w czekoladzie. Można użyć również pierniczków bez nadzienia, ale uważam, że nadzienie z pierniczków wzbogaca dodatkowo ciasto. Użyte w przepisie ciasto to biszkoptowe ciasto piernikowe i z tego względu jest dość suche, dlatego ważne jest, aby je nasączyć. Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień.
Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 100g płynnego miodu
- 300g mąki pszennej
- 40g orzechów (dowolne, może być mieszanka różnych)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Poncz:
- sok z połowy cytryny
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 1 łyżka cukru
- 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)
Polewa:
- 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju
- gwiazdki czekoladowe lub inne ozdoby/ posypki do dekoracji
Dodatkowo:
- ok. 300g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie (dałam w kształcie serc)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Orzechy posiekać drobno. Wymieszać w miseczce razem z mąką, przyprawą do piernika i sodą. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na jasną, puszystą masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Wyłączyć mikser i dodać mieszankę z mąką. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Masa będzie gęsta). Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Wmieszać porcjami (stopniowo rozrzedzając masę) do utartej masy.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
- Przygotować poncz. Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną wodą i cukrem. Pozostawić do ostygnięcia.
- Górny i dolny blat ciasta nasączyć od wewnętrznej strony ponczem. (Poncz rozlewamy od wewnętrznej strony, czyli od przecięcia, ponieważ wierzch ciasta jest twardszy).
- Przygotować masę budyniową. Oba budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając tylko 1 łyżkę cukru. Ugotowany, gorący budyń przelać do miski i wmieszać dwie galaretki w proszku, mieszając szybko trzepaczką, aż proszek z galaretki dobrze się rozpuści w budyniu. Pozostawić do ostygnięcia. (Można miskę wstawić do zlewu z zimną wodą, aby przyśpieszyć proces tężenia).
- Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć trochę lekko tężejącej masy (może być lekko ciepła). Na masie rozłożyć pierniczki, jeden koło drugiego i zalać resztą masy budyniowej. Z góry przykryć drugim blatem.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny, a najlepiej na noc, aż masa stężeje.
- Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i od razu posypać gwiazdkami czekoladowymi.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.