Tort truflowy
Mocno czekoladowy tort na kakaowym biszkopcie genueńskim, nasączonym kawą z rumem i przełożonym masą truflową. Udekorowany wiórkami czekoladowymi i domowymi truflami. Całość mocno czekoladowa, sycąca, ale nie przesłodzona.
Tort można zacząć piec dzień lub nawet dwa dni wcześniej wieczorem. Najpierw należy przygotować masę truflową do przełożenia tortu i masę na trufle do dekoracji oraz upiec biszkopt. (Obie masy truflowe powinny spędzić najlepiej noc w lodówce lub co najmniej 4 godz.). Kolejnego dnia należy złożyć tort i go udekorować. Po niedługim schłodzeniu w lodówce (2- 3godz.) można tort podawać lub przechować do dnia następnego.
Składniki:
Biszkopt:
- kakaowy biszkopt genueński z tego przepisu: „Kakaowy biszkopt genueński”
Masa truflowa:
- 150g czekolady gorzkiej
- 150g czekolady mlecznej
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 100g masła
Poncz:
- 250ml zaparzonej kawy*
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka rumu
Dekoracja:
- trufle kupne lub domowe z przepisu: „Trufle z gorzkiej czekolady”
- trochę czekolady np. gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Co najmniej dzień wcześniej przygotować masę truflową. Czekolady posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić na noc do lodówki.
- Również co najmniej dzień wcześniej należy przygotować masę na domowe trufle według przepisu: ”Trufle z gorzkiej czekolady”.
- Przygotować biszkopt genueński według przepisu „Kakaowy biszkopt genueński”. (Biszkopt też najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po ostygnięciu należy przykryć go ściereczką, aby nie wysychał).
- Następnego dnia przygotować domowe trufle i gotowe schłodzić w lodówce.
- Biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
- Przygotować poncz. Gorącą kawę wymieszać z cukrem. Ostudzić, a następnie dodać rum. Odstawić na bok.
- Schłodzoną masę truflową ubić mikserem do momentu zgęstnienia masy.
- Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć 1/3 masy truflowej. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę z pozostałej masy. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą truflową. Nożem do masła można zrobić wzór jak na zdjęciach, przeciągając nożem pionowo od dołu do góry).
- Boczną ściankę czekolady ściąć obieraczką do warzyw. Tak powstałymi wiórkami czekoladowymi posypać połowę wierzchu tortu.
- Na drugiej połowie rozłożyć parę trufli.
- Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 4 godziny.
Smacznego.
*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.