Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Ucierane ciasto orzechowe z zatopionymi w nim całymi, pieczonymi jabłkami. Pieczone jabłka wypełnione są również orzechowym nadzieniem. Ciasto jest soczyste od jabłek i mocno orzechowe.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 9 małych jabłek
Nadzienie:
- 150g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60g płynnego miodu
- 4 łyżki rumu (lub zamiast alkoholu 4 łyżki soku jabłkowego)
- 60g miękkiego masła
Ciasto ucierane:
- 250g masła
- 120g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, (ja jeszcze je dodatkowo obrałam), ściąć górę jabłka, wydrążyć środek, pozostawiając dno.
- Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać. Wymieszać z masłem, cynamonem, miodem i rumem.
- Jabłka wypełnić nadzieniem. (Pozostało mi sporo niewykorzystanego nadzienia).
- Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 25x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty). Osobno wymieszać mąkę z orzechami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać w 2- 3 porcjach do utartej masy jajecznej, mieszając delikatnie tylko do połączenia się składników (szpatułką lub robotem kuchennym na najniższych obrotach).
- 1/3 ciasta wyłożyć do formy. Ułożyć pieczone jabłka i troszkę wcisnąć w ciasto. Pozostałe ciasto rozłożyć pomiędzy jabłkami tak, aby tylko wystawały odcięte góry jabłek.
- Ciasto piec w tej samej temperaturze ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć z pieca i pozostawić w formie do ostygnięcia. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy, ciągnąc za papier do pieczenia. Można posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 45 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9- 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.