Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Czekoladowe ciasto z kawałkami jabłek. Ciasto jest mocno wilgotne i soczyste, intensywnie czekoladowe. Jabłka są wyraźnie wyczuwalne. Bardzo smaczne. Zamiast jabłek można użyć również pigw.

Ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 800 g jabłek lub pigw
  • 220 g cukru (oryginał: 290 g)
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 140 g mąki pszennej + trochę do obtoczenia jabłek (dałam 2,5 łyżki)
  • 40 g posiekanych na kawałki migdałów bez skórek
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 160 g masła
  • 50 g kakao
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę mniej więcej o wielkości 2x 2cm.
  3. Jabłka przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru i zalać wodą tak, aby woda prawie przykryła jabłka. Gotować przez ok. 20 minut. (Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane i powinny zachować swój kształt). Następnie przecedzić jabłka przez sitko i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły i wystygły. (Odlany kompot wypić ;))

2

  1. Zimne kawałki jabłek wymieszać z mąką, aby podczas pieczenia nie opadły całkiem na dno. (Dodałam 2,5 łyżki mąki).
  2. Czekoladę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, kawałkami migdałów i kakao. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Miękkie masło zmiksować z 60 g cukru na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 110 g cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do masy żółtkowo- maślanej. Następnie wmieszać szpatułką przygotowaną mieszankę z mąki, kakao, czekolady i migdałów.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki jabłek.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest dużo, ale podczas pieczenia nie wypłynie poza formę).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C na grzałce góra- dół (termoobieg jest niezalecany) przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. (Oryginał podaje 40 minut, ale u mnie ciasto było w środku po tym czasie nieupieczone i piekłam dokładnie 65 minut). Po upieczeniu ciasto można pozostawić w formie do ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta.

Źródło: Zmieniony przepis z książki: "Unser bayerisches Backbuch" autor: Martin Rößler.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami