Sernik agrestowy z rosą

Kwaskowaty sernik z dodatkiem agrestu. Sernik zrobiłam w kolorze różowym. Masa serowa i piana bezowa zawdzięczają swój kolor budyniowi o różowej barwie. Oczywiście można pozostać przy białej wersji i dodać budyń waniliowy lub śmietankowy. Sernik jest mocno orzeźwiający. W smaku mocno dominuje kwaskowatość agrestu.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 100g masła
- 200g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 40g cukru pudru
Masa serowa:
- 500g twarogu z wiaderka lub quarku
- 120g cukru
- 2 jajka
- ½ opakowania budyniu bez cukru o różowej barwie (malinowy, truskawkowy, u mnie o smaku owoców leśnych. Opakowanie na 500ml mleka)
- 450g agrestu
Beza:
- 2 białka
- 50g cukru
- 1 łyżka budyniu w proszku (tego samego co w masie serowej)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtka, śmietanę, cukier puder i szczyptę soli. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
- Przygotować masę serową. Agrest umyć, osuszyć i poodcinać ogonki. Odstawić na bok.
- Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać agrest. Masę serową wylać do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180°C. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Na końcu wmiksować łyżkę budyniu. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 55 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.