Biszkopt genueński

10 Komentarzy

Biszkopt genueński

Biszkopt genueński w porównaniu z biszkoptem uniwersalnym jest trochę mniej puszysty, za to bardziej soczysty i dzięki dodatkowi masła dłużej utrzymuje świeżość. W przeciwieństwie do biszkoptu uniwersalnego nie należy oddzielać żółtek od białek, a ubijać całe jajka, które koniecznie muszą być ocieplone do temperatury pokojowej.

Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 6 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 200g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30g)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywną i kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku  około 35- 40 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  8. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
  9. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "Torten dekorieren" Alex Barker.

Biszkopt genueński

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Witam, potrzebuje 4 blaty, czy zwiekszyc ilosc składników? Jeśli tak to o ile? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 3 lat temu
    Bardzo fajny przepis. U siebie zmieniłam masło na dwie solidne łyżki oleju. Biszkopt wyszedł idealny. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    W tym przepisie jest tortownica o średnicy 24cm . Natomiast w przepisie Tort z kremem z owoców leśnych jest ten sam biszkopt i ta sama ilość produktów ale tortownica 20cm dlaczego ??Chciałabym zrobić ten tort w tortownicy 24cm ile powinnam użyć produktów do biszkoptu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      W torcie z kremem z owoców leśnych biszkopt jest podzielony na 2 tortownice o śr. 20 cm, a nie na jedną ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Jaki typ maki najlepiej użyć ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Jak zmienić proporcje czy chce upiec w 18cm blaszce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Zrobiłam wszystko wg przepisu. Jednak na środku ciasta po upieczeniu zrobił mi się dołek co mogło pójść źle?