Biszkopt z budyniem i truskawkami
Ocena użytkowników: 5 / 5






Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
- ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- 2 łyżki wody
Poncz:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek zimnej wody
Warstwa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 60 g cukru
- 750 ml mleka
Mus truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g cukru (lub do smaku)
Dodatkowo:
- ok. 800 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 60g cukru i 750ml mleka.
- Gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Od razu ułożyć truskawki, układając je szpicem do góry i wciskając w budyń.
- Przygotować mus truskawkowy: 250g truskawek, sok z cytryny i cukier zmiksować blenderem na mus (w razie potrzeby dosłodzić).
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać szybko ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylać na truskawki.
- Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus stężał.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę użyć pszennej?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobrze jest dodać chociaż trochę skrobi lub mąki ziemniaczanej, ale jeśli chcesz możesz dać też samą pszenną.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam zamiast musu da się polać galaretka?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy można dodać ananas z puszki zamiast truskawek?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wydaje mi się, że tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlaczego budyń dajemy do 750 ml mleka jak w przepisie przygotowania budyniu jest napisane 500 ml? Właśnie robie to ciasto, biszkopt się piecze i boje się że jak ktoś tu napisał wyjdzie woda a nie budyń.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dwa budynie ugotuj łącznie w 750 ml mleka. Nie wyjdzie woda, bo normalnie 1 budyń robi się na 500 ml mleka, więc tu na dwa ilość mleka jest zmniejszona ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam ponownie. Poszperałam w necie i znalazłam odpowiedź i wiem dlaczego budyń zamienia się w wodę. Nie wolno mieszać ani nawet dotykać póki się całkowicie nie schłodzi. To byl mój błąd. Jutro robię ciasto ponownie. To zostało zjedzone mimo fatalnego budyniu. Napiszę czy tym razem wyszło ;-) Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zgadza się, że mieszanie rozrzedza budyń. Tylko w tym przepisie wylewamy gorący budyń na biszkopt. Po ugotowaniu już nie mieszamy, a budyń stygnie na cieście. Nie wiem jak Ty robiłaś? Mieszałaś, aż ostygnie?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wszystko zrobilam wedlug przepisu. Dałam nawet ciut mniej mleka niż 750ml. Po przekrojeniu ciasta okazało się że z budyniu zrobiła się woda. Na wierzch zamiast musu dałam galaretkę, ale to chyba nie była przyczyna.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, czy mus, czy galaretka to nie ma tutaj znaczenia. Coś nie tak z budyniem. Zmniejszona jest ilość mleka, aby właśnie był gęsty i się trzymał.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(nod)Bardzo dobre i proste w przygotowaniu ciasto, niestety biszkopt jest troszkę suchy więc polecam go troszkę bardziej nasączyć. Polecam i pozdrawiam :)
- {"set":null,"list":{"3":0,"4":0,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo fajne ciasto, ale biszkopt bardzo suchy pomimo nasączenia.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepyszne ciasto! Dziękuję za super przepis ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy agar agar się nada ?zamiast zelatyny
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Albo pektyna.?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie potrafię pomóc. Nie korzystam z zamienników żelatyny :?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobra kucharka zna odpowiedz na takie pytania;) Ale odpowiedz po roku zawsze miłe widziana :) Co do pektyny udało się (mm)
- {"set":null,"list":{"3":0,"2":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Takie komentarze to warto dla siebie zostawić jak się nie ma nic wartościowego do powiedzenia ;)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobra kucharka nie korzysta z przepisów innych 😁
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piec z termoobiegiem?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekę zawsze góra- dół, jeśli nie podaję inaczej.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mozna uzyc mrozonych truskawek?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Truskawki mrożone nadają się tylko do musu truskawkowego.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy ja dobrze widzę, że nie ma proszku do pieczenia?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, nie ma proszku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można użyć innych owoców ? bo teraz ciężko dostać truskawki, proszę o odp.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz użyć również brzoskwinie lub morele z puszki. Tylko pominełabym już cukier w musie. Może być również borówka amerykańska.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszlo ekstra! Zrobilam z podwójną ilością musu ,pyyyycha!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis!! Ciasto wyśmienite i proste.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zrobić takie ciasto z innymi owocami ? teraz raczej brak świeżych truskawek, czym można je zastąpić ? czy np brzoswinie z puszki się nadadzą, i jak zrobić mus z innych owoców ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja bym chciała zrobić to ciacho z biszkoptem kakaowym.. Czy mogę prosić o przepis na taki biszkopt na tej wielkości blaszkę?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gosiu tutaj znajdziesz przepis, ciemny biszkopt z 4 jaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/344-biszkopt-uniwersalny"]Biszkopt uniwersalny[/url]
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Placek pyszny, w szczególności smakuje mi biszkopt bo jest inny niż klasyczny.Dla mnie osobiście lepszy. ciasto godne polecenia :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy masa budyniowa musi być ostygnięta zanim dodamy mus ? :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, najlepiej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się